Αρχική

ΟΙΚΟΣ ΘΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ-'Η ΒΗΘΑΝΙΑ' -ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ   Εκτύπωση  Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Αξιολόγηση χρήστη:starstarstarstarstar / 1
Λιγότερο Περισσότερο

ΟΙΚΟΣ ΘΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

«Η ΒΗΘΑΝΙΑ»

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 53

 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ- ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΗΛ:22940/96431 &  91877

     FAX:22940/97643

 

 

 

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ  «Η ΒΗΘΑΝΙΑ»

 

 

 

 

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Οίκος Θείας Πρόνοιας Η ΒΗΘΑΝΙΑ» (Οίκος Ευγηρίας), ιδρύθηκε το 1959 και μέχρι το 2001 λειτούργησε με το υπ’ αριθ. 235/59 επισκοπικό διάταγμα¹. Έκτοτε λειτουργεί βάσει αποφάσεως που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΕΚ 1379 της 22 Οκτωβρίου 2001, αφού προηγουμένως είχε χορηγηθεί η άδεια Ιδρύσεως βάσει αποφάσεως της Ανατολικής Νομαρχίας με αριθ. πρωτ. 1442 της 16/06/1999. 

 

Σε απόσταση 32 μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, στη Νέα Μάκρη Αττικής, επί της Λεωφ. Μαραθώνος 53 (²), στην καρδιά πευκόφυτης περιοχής 40 στρεμμάτων, σε ιδανική τοποθεσία, η «Βηθανία» υποδέχεται και φιλοξενεί, μόνιμα, άτομα της τρίτης ηλικίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο Ίδρυμα μπορεί να φτάσει κάποιος, είτε χρησιμοποιώντας τη συχνή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία από τα Μεσόγεια, είτε με Ι.Χ.  μέσω Πεντέλης ή Διόνυσου - απολαμβάνοντας  άνετη και θεαματική διαδρομή.

 

Μέχρι το 1992 το Ίδρυμα φιλοξενούσε 19 ηλικιωμένους. Σήμερα, με την ισχυρή οικονομική και ηθική υποστήριξη της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας και ιδιαίτερα την πολύτιμη αρωγή του Σεβασμιωτάτου Αναργύρου, και ύστερα από διαδοχικές,  κτιριακές βελτιώσεις, σύγχρονες εγκαταστάσεις  και ανέσεις , φιλοξενεί πέραν των 50 ατόμων.

 

Οι τρόφιμοι διαμένουν κυρίως σε μονόκλινα δωμάτια, αλλά και σε δίκλινα.

 

Υπάρχει πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Τέσσερις ειδικευμένες νοσηλεύτριες (με την προϊσταμένη) μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό. Ο εκάστοτε υπεύθυνος ιατρός του Ιδρύματος (από το 1993 είναι ο παθολόγος κ. Χρήστος Γαβριηλίδης, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Νέα Μάκρη), επισκέπτεται και παρακολουθεί τους ηλικιωμένους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

 

Το Προσωπικό είναι ιδιαίτερα επιλεγμένο και το διακρίνει η ευγένεια, η προθυμία,

η υπομονή και η αγάπη προς τους ηλικιωμένους.

 

Το πρωινό σερβίρεται στα δωμάτια, ενώ οι περισσότεροι από τους τροφίμους  γευματίζουν στην τραπεζαρία. Υπάρχει μέριμνα για διαβητικούς, και για  ειδικές δίαιτες.

         

 

 

 

 

Μεγάλο μέρος του πέριξ χώρου της «Βηθανίας» καλλιεργείται. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός δέντρων εσπεριδοειδών, των οποίων τον πολύτιμο καρπό γεύονται οι τρόφιμοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1975 στο χώρο της «Βηθανίας» υπήρχε βουστάσιο και ορνιθοτροφείο.  

 

Τα τροφεία ποικίλουν ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα, την κατάσταση υγείας των τροφίμων (αυτοεξυπηρετούμενοι, σε αναπηρική καρέκλα ή κατάκοιτοι).

 

Στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος υπάρχει μικρός κατανυκτικός ναός της «Αναλήψεως του Κυρίου», στον οποίον μπορούν οι τρόφιμοι να εκκλησιάζονται και να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία τις Κυριακές και μεγάλες εορτές. 

 

Κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, την περίοδο των Απόκρεω και του Πάσχα, οργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Μαθητικές ομάδες και διάφοροι σύλλογοι επισκέπτονται τους ηλικιωμένους και προσφέρουν δώρα.

 

 

Το Ίδρυμα δεν έχει άλλους πόρους εκτός από τα τροφεία, και το έλλειμμα καλύπτει η Ελληνική Καθολική Εξαρχία.

 

Τέλος, υπάρχει εσωτερικός κανονισμός και Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Ανάργυρο, τον εκάστοτε Εκκλησιαστικό Παραστάτη, και πέντε  λαϊκά μέλη.   

         

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι από την ίδρυση της «Βηθανίας» μέχρι το 1974 Διευθύντρια ήταν η κ. Μαρία Δελένδα, την διαδέχθηκε η κ. Μαρία Καλούδη μέχρι το 1992, και έκτοτε  Διευθυντής είναι ο κ. Παναγιώτης Κάλκος. 

 

 

 

(1)Του Σεβασμιωτάτου Υακίνθου Γαδ. 

(2) Σε απόσταση 700 μέτρων από τη θάλασσα.