Αρχεία
July, 2009
March, 2010

1643435 hits and counting!1643435 hits and counting!1643435 hits and counting!1643435 hits and counting!1643435 hits and counting!1643435 hits and counting!1643435 hits and counting!

Στατιστική
OS: Linux t
PHP: 5.3.10-1ubuntu3.13
MySQL: 5.5.28-0ubuntu0.12.04.3
Ώρα: 10:51
Μέλη: 3
Επιτυχία: 1643435
Νέα: 1737
Σύνδεσμοι: 31

 

Αρχική

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 13.3.2011   Εκτύπωση  Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Αξιολόγηση χρήστη:starstarstarstarstar / 0
Λιγότερο Περισσότερο

To Kήρυγμα της Κυριακής    (3. 22)

Ιερά Μονή ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ – Κηφισιά - 13.3.2011

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ  μαθητές με συνέπεια                

Ξεκινήσαμε το πνευματικό ταξίδι της προετοιμασίας για τον εορτασμό του πασχαλινού Μυστηρίου, ως τέλεση της Λυτρώσεως . Η δομή της προετοιμασίας αυτής θεμελιώνεται και εκφράζεται ως μετάνοια, ως νηστεία, ως  ελεημοσύνη-φιλαλληλία. Καλούμεθα να εντείνουμε τον πνευματικόν αγώνα στο στάδιο των αρετών. Η  αγία και μεγάλη  Τεσσαρακοστή είναι για τον πνευματικό άνθρωπο  ό,τι τα γνωστά σήμερα Γυμναστήρια, που φυτρώνουν σε πόλεις και χωριά,  για την φροντίδα του σώματος. ‘Όμως στην ζωή είμεθα και  πνευματοφόροι προσκυνητές, για να συνοδεύσουμε  τον Ιησού στην Ιερουσαλήμ. Και επειδή  ο Ιησούς  πορεύεται στα Ιεροσόλυμα  «δια το παθείν»,  και εμείς  άρα – ως συνεπείς  μαθητές Εκείνου -- χρειαζόμεθα το σωτήριο Γυμναστήριο των πνεματικών αγωνισμάτων.

Σήμερα,  Κυριακή  της ορθοδοξίας,  ακόμη περισότερο η Εκκλησία  -- εμείς τα μέλη του   Σώματος  του  Κυρίου, κληρικοί και λαϊκοί --  καλούμεθα να είμεθα φορείς και ερμηνευτές  της ορθοδοξίας της .Είναι θέμα  δεσμεύσεώς μας και τελικής επιλογής  μας  υπέρ του Θεού των όλων. Είναι θέμα πιστότητας  στο βάπτισμά μας.

Η Εκκλησία  ιδιαίτερα  στις ημέρες μας καλείται να εκφράζει την ορθοδοξία  της όχι μόνον δια του λόγου, αλλά  και  δια της ορθοπραξίας. ‘Αλλωστε, δεν είναι μήπως  η λειψή  ορθο-δοξία  των χριστιανών που  δημιουργεί  την αποχριστιανοποίηση του κόσμου, της Ευρώπης, της Πατρίδας μας, των  οικογενειών μας, των ατόμων - δηλαδή όλων μας.  Οι  σημερινοί καιροί έχουν ανάγκη από την ορθο-πραξία των Χριστιανών. Έχουν ανάγκη από απαντήσεις ορθοπραξίας. «Ίνα ο κόσμος πιστεύση ». Ο  αυξητικός αριθμός  των ατόμων χωρίς ορθο-πραξία  στην γηραιά  π.χ. ήπειρό μας,  αλλά και στην πατρίδα μας, και στις οικογένειές μας, δημιουργεί αδιέξοδα πνευματικής υγείας.  Αλλαγές πολλές, σαρωτικές για την χριστιανική συμπεριφορά,  δημιουργούν  προκλήσεις  απαξιωτικές, απορριπτικές της κατά Χριστόν ορθο-δοξίας μας. Σχιζοφρενική πολλές φορές η ταυτότητα των χριστιανών – χωρίς δηλαδή την αναγκαία ορθο-πραξία της ορθο-δοξίας  τους. Έτσι,  δεν οδηγούμε  πλέον τον « κόσμο» στα Ιεροσόλυμα του λυτρωτικού Πάθους του Κυρίου μας. Και θα ευσταθούσε το ερώτημα: Μήμως η έλλειψη της ορθο-πραξίας μας τελικά αντιμάχεται την ορθο-δοξία μας;

Η ασκητική ορθοπραξία της Εκκλησίας – κλήρου και λαού -  είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία προΰπόθεση για την πειθώ της  Αλήθειας –που- σώζει. Ο Χριστός δεν  γίνεται πιστευτός χωρίς την ορθοπραξία των μαθητών του. Ο Σταυρός  του Γολγοθά δεν θα είναι το μέτρον της  Αγάπης Του για τον άνθρωπο. Και ο άνθρωπος θα παραπέει με δική μας ευθύνη. Θα αγκομαχεί, όσο δεν θα ψηλαφεί τη μαρτυρία των  κατά Χριστόν βιωμάτων μας. Θα απορρίπτει και τον Χριστό και φυσικά τους οπαδούς Του - εμάς-   ως αναποτελεσματικούς. Ως αυτοδιαψευδόμενους κήρυκες της Αγάπης, της Ελπίδας, της Σωτηρίας.

Κατά την παράδοση της Εκκλησίας, το πνευματικό Γυμναστήριο της Tεσσαρακοστής χαρακτηρίζεται από νηστεία,  ελεημοσύνη και την προσευχή. Είναι ανάγκη «ο κόσμος» να μπορεί να λέγει για όλους μας το του Παύλου: «Δεν είναι πλέον αυτοί που ζουν, αλλά ο Χριστός μέσα τους».