Αρχεία
July, 2009
March, 2010

1642069 hits and counting!1642069 hits and counting!1642069 hits and counting!1642069 hits and counting!1642069 hits and counting!1642069 hits and counting!1642069 hits and counting!

Στατιστική
OS: Linux t
PHP: 5.3.10-1ubuntu3.13
MySQL: 5.5.28-0ubuntu0.12.04.3
Ώρα: 11:23
Μέλη: 3
Επιτυχία: 1642069
Νέα: 1737
Σύνδεσμοι: 31

 

Αρχική

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 27.03.2011   Εκτύπωση  Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Αξιολόγηση χρήστη:starstarstarstarstar / 2
Λιγότερο Περισσότερο

 Ο Έξαρχος στα Γιαννιτσά

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

 

  Aγαπητοί μου αδελφοί,


Με ιδιαίτερη χαρά ευρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας κατά την Τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής - της Σταυροπροσκυνήσεως. Ομολογώ ότι θα έπρεπε η παρουσία του επισκόπου να είναι συχνότερη στα Γιαννιτσά στην ιστορική ενορία μας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ομολογώ επίσης ότι το πρώτο και κύριο ποιμαντικό καθήκον του επισκόπου είναι να ευρίσκεται όσον το δυνατόν πιο κοντά σε όλους τους πιστούς της επαρχίας του, και η Ελληνική Καθολική Εξαρχία, πριν ακόμα ιδρυθεί στην Αθήνα, υπάρχει στα Γιαννιτσά της Μακεδονίας μας. Οι ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν μέχρι σήμερα τη συχνή επικοινωνία μας.

Δεν ωφελούν όμως οι δικαιολογίες. Γι’αυτό και προτίθεμαι να αφιερώσω από δω και εμπρός περισσότερο χρόνο ανάμεσα σας και να επισκεφθώ όσο το δυνατό περισσότερες οικογένειες της ενορίας μας. Θα το κάνω σύντομα με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία.

Ένα θερμό χαιρετισμό σε όλους και όλες, σ΄ εσάς τους ενορίτες, στον εφημέριο σας, στον συλλειτουργούντα π. Μιχαήλ, στις Μικρές Αδελφές, στον πιστό αφοσιωμένο ιεροψάλτη, και σε όλους τους συνεργάτες και φίλους της ενορίας. Χαιρετίζω επίσης τον νέο Δήμαρχο Πέλλης, κ. Γρηγόριο Στάμκο και τον διατελέσαντα Δήμαρχο Γιαννιστών κ. Νικόλαο Παπανικολάου και τους ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την ενορία μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Δύο φορές κατά το λειτουργικό έτος της Εκκλησίας μας τιμάται ο Σταυρός του Χριστού. Στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, και σήμερα, Τρίτη Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της Σταυροπροσκυνήσεως. Ο Τίμιος Σταυρός προβάλλεται στη μέση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να ενισχύσει τους πιστούς και να θυμίσει σε όλους μας ότι, στο όνομα του Χριστού άρα και του σταυρού του, όλα τα γόνατα θα καμφθούν, επουρανίων, επιγείων και καταχθονίων. Κανένας δεν συμφιλιώθηκε με τον Θεό χωρίς τη δύναμη του σταυρού.

Ο Σταυρός είναι η οδός που ο Θεός διάλεξε, για να έλθει στους ανθρώπους και οι άνθρωποι να πάνε στον Θεό. Πρόκειται πραγματικά για μια κρυμμένη περιπέτεια, μια οδό οδύνης, οδό επίπονη και τραγική, αλλά αληθινή και αυθεντική.

Το μήνυμα του Σταυρού είναι το κεφάλαιο της φιλάνθρωπης σοφίας του Θεού, που σώζει τον κόσμο από τον παραλογισμό, το μίσος και την απόγνωση. Δίνει νόημα στη ζωή και στα έργα μας.

Ο Σταυρός του Κυρίου, όπως μας λέγει ο Άγιος Παύλος, «για μεν τους Ιουδαίους ήταν σκάνδαλο, για δε τους ειδωλολάτρες τότε Έλληνες εθνικούς ντροπή, για μας όμως τους χριστιανούς είναι Θεού δύναμις και Θεού σοφία». Είναι δύναμη Θεού, γιατί με τον Σταυρό του Κυρίου νικήθηκε ο θάνατος και άνοιξαν για τους πιστούς οι πύλες της ζωής του παραδείσου. Είναι σοφία Θεού, γιατί αυτή ήταν η μυστηριώδης και ανεξιχνίαστη θεϊκή βούληση, να έρθει δηλαδή πάνω στη γη ανάμεσα μας ο Μονογενής Του Υιός και Λόγος του Θεού, ο Χριστός, να σταυρωθεί, να πεθάνει και να αναστηθεί εκ των νεκρών, καταργώντας τον θάνατο, «χαριζόμενος και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν την αιώνιον».

Προσκυνούμε το τίμιο ξύλο του Σταυρού γιατί πάνω σ’ αυτό το ξύλο πέθανε σταυρωμένος ο Χριστός, πληρώνοντας έτσι το βαρύ τίμημα για τις αμαρτίες μας, και δίνοντάς μας τη θεία δύναμη για να νικήσουμε το κακό στο οποίο μάς εξωθεί ο διάβολος.

Με το σημείο του Σταυρού, που κάθε στιγμή επαναλαμβάνουμε, ομολογούμε την πίστη μας στον Θεό Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Γι αυτό και δεν πρέπει να το κάνουμε μηχανικά από συνήθεια και κεκτημένη ταχύτητα, αλλά με ιερή προσοχή και ευλάβεια. Αλλά και ο σταυρός που φοράμε επάνω μας δεν είναι ένα στόλισμα προς επίδειξη, είναι ιερό σύμβολο, είναι φυλακτό, είναι το δυνατό θεϊκό στήριγμα σε κάθε στιγμή της ζωής μας, στις δύσκολες και στις ευτυχισμένες μέρες μας. Το ίδιο ισχύει και για τον σταυρό που φέρουμε και εμείς οι κληρικοί. Είναι σύμβολο του σταυρού που φέρουμε στους ώμους ως ποιμένες του Λαού του Θεού.

Ασπαζόμενοι σήμερα τον Σταυρό του Κυρίου μας δεν προσκυνούμε ένα άψυχο ξύλο, αλλά τον σταυρωμένο Χριστό, αντλώντας τη δύναμη να φέρουμε μαζί με τον Χριστό το δικό μας σταυρό, αναβαίνοντας ο καθένας τον δικό του Γολγοθά. Και για άλλους ο σταυρός αυτός είναι μικρός και ελαφρύς, για άλλους όμως βαρύς και δυσβάστακτος που χρειάζονται ένα Σίμωνα Κυρηναίο.

Ας γίνουμε όλοι Κυρηναίοι για τους συνανθρώπους μας, ας σηκώσουμε μαζί το σταυρό μας, τον σταυρό των τόσων και τόσων πονεμένων ψυχών, των πτωχών, των ασθενών, των φυλακισμένων, των προσφύγων αδελφών μας, των περιθωριακών ατόμων, των παραστρατημένων νέων, των εγκαταλελειμμένων γερόντων, ακόμη και όσων βρίσκονται αποκομμένοι από τον Χριστό και την Εκκλησία.

Ο απόστολος Παύλος μας προτρέπει «αλλήλων τα βάρη βαστάζετε και έτσι θα εκπληρώσετε το νόμο του Χριστού». «Εάν πράγματι, -συνεχίζει ο άγιος Παύλος -, κάποιος νομίζει ότι είναι κάτι, ενώ δεν είναι παρά ένα τίποτα, εξαπατά τον εαυτό του. Ο καθένας ας εξετάσει τη συμπεριφορά του και τότε μόνο, όχι στον εαυτό του, αλλά στους άλλους θα βρει κάποια αιτία να καυχιέται, ο καθένας ας βαστάζει το δικό του φορτίο» (Γαλ. 6,2).

Αδελφοί μου, κανένας από μας δεν αντέχει να φέρει μόνος τον προσωπικό του σταυρό. Όλοι έχουμε ανάγκη τον Χριστό, τον πραγματικό Κυρηναίο της ζωής μας. Όλοι όμως έχουμε ανάγκη και τους Κυρηναίους αδελφούς μας. Είναι εύκολο να ρίχνουμε την πέτρα στους άλλους. Όποιος νομίζει ότι είναι άγιος, τέλειος και αναμάρτητος, θεωρώντας τους άλλους αμαρτωλούς και καταδικαστέους και ανάξιους, ομοιάζει με τον Φαρισαίο της ευαγγελικής παραβολής. Με την υπερηφάνεια ο άνθρωπος υπερεκτιμά τον εαυτό του, θεωρεί ότι δεν είναι σαν τους άλλους, κατακρίνοντας, υποτιμώντας και καταδικάζοντάς τους γύρω του. Με την ταπείνωση ο άνθρωπος αναγνωρίζει τα δικά του σφάλματα, εκλιπαρεί και επαφίεται στη φιλανθρωπία και δίκαιη κρίση του Θεού, ο οποίος συγχωρεί τις ανθρώπινες αμαρτίες μας, αλλά και αποδίδει στον καθένα από εμάς σύμφωνα με τα έργα του.

Ο Σταυρός είναι για τους χριστιανούς ιερό σύμβολο. Είναι γνωστή η διαμάχη σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη για την κατάργηση του Σταυρού από τις σχολικές αίθουσες. Στις 18 Μαρτίου το Aνώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι είναι νόμιμη η ανάρτηση του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας και σε άλλους δημόσιους χώρους. Η ανάρτηση αυτή δεν σημαίνει ομολογία πίστεως, προσχώρηση στον χριστιανισμό, ούτε προσδίδει σε μια συγκεκριμένη θρησκεία προνομιακή θέση έναντι των άλλων θρησκειών, αλλά πρόκειται για σύμβολο της χριστιανικής παράδοσης και του πολιτισμού ενός λαού. Φρονούμε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν μια απόφαση πολιτικά και ιδεολογικά σωστή και επιβεβλημένη.


Το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, αλλά και η αθρόα μετανάστευση και εγκατάσταση άλλων λαών, εθνικοτήτων και θρησκειών σε μια φιλόξενη Χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν δικαιολογεί την απώλεια ή την αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας και παράδοσης της Χώρας μας.


Για τους χριστιανούς η ανάρτηση του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας και σε άλλους δημόσιους χώρους, στα σπίτια μας, στα γραφεία μας, στις ενοριακές αίθουσες και αλλού δεν είναι μόνο πολιτιστική υπόθεση, αλλά σύμβολο της πίστης μας, της χριστιανικής μας ταυτότητας.

Με αυτές τις σκέψεις υψώνουμε σήμερα τον Σταυρό και ψάλλουμε: «Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν, Δέσποτα, και την αγίαν σου ανάστασιν δοξάζομεν». Προσκυνούμε το τίμιο ξύλο του Σταυρού, γιατί πάνω σ’ αυτό το ξύλο πέθανε σταυρωμένος ο Χριστός, πληρώνοντας έτσι το βαρύ τίμημα για τις αμαρτίες μας, και δίνοντάς μας τη θεία δύναμη για να νικήσουμε το κακό μέσα μας και γύρω μας. Αμήν.


+ Επίσκοπος Δημήτριος