Αρχεία
July, 2009
March, 2010

1643262 hits and counting!1643262 hits and counting!1643262 hits and counting!1643262 hits and counting!1643262 hits and counting!1643262 hits and counting!1643262 hits and counting!

Στατιστική
OS: Linux t
PHP: 5.3.10-1ubuntu3.13
MySQL: 5.5.28-0ubuntu0.12.04.3
Ώρα: 00:21
Μέλη: 3
Επιτυχία: 1643262
Νέα: 1737
Σύνδεσμοι: 31

 

Αρχική

Ουκρανοί - Ρώσοι 3,4.2011   Εκτύπωση  Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Αξιολόγηση χρήστη:starstarstarstarstar / 0
Λιγότερο Περισσότερο

Πρώτη βαρυσήμαντη συνέντευξη

του Νέου Προκαθημένου

της Καθολικής Ελληνορρύθμου Ουκρανικής Εκκλησίας

Μακαριωτάτου Sviatoslav Schevchuk.

Από την εφημερίδα "L’Osservatore Romano" της 31/3/2011. =========================================================

  • Συγκλίσεις μεταξύ του Μείζονος Αρχιεπιισκόπου του Κιέβου-Halyč και του Πατριαρχείου Μόσχας.
  •  Από κοινού Καθολικοί και Ορθόδοξοι Χριστιανοί για τις χριστιανικές αξίες.

 

Κίεβο, 31 Μαρτίου-

Ο διάλογος, η συνεργασία και η συνύπαρξη που θα οικοδομηθούν στο πλαίσιο μιας συμμαχίας με κοινό στόχο την υπεράσπιση των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών είναι η πρόταση που έγινε από τον νέο Μείζονα Αρχιεπίσκοπο Kιέβου-Halyč Σβιάτοσλαβ Schevchuk, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου - της οποίας σύνοψη προβάλλει η Θρησκευτική Υπηρεσία Πληροφόρησης της Ουκρανίας.

Στη συνέντευξη του μίλησε για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνοκαθολική Ουκρανική Εκκλησία (UGCC).

  • Πρώτον, σήμερα υπάρχει ανάγκη να γίνει εργασία σε βάθος και σε εύρος για την ποιμαντική φροντίδα των πιστών στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές της χώρας. Υπάρχει επίσης ανάγκη να δοθεί, στους ανθρώπους που τοποθετούνται εκτός Εκκλησίας, η ευκαιρία να έλθουν κοντά σε αυτήν, για να ενωθούν με αυτήν. Στο σημείο αυτό, ο αρχιεπίσκοπος Schevchuk υπενθύμισε την εμπειρία που είχε κατά την θητεία του στο Luhansk, με την οποίαν απέδειξε πόσο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την Εκκλησία… (Στην Ουκρανία οι μη θρησκευόμενοι / άθεοι ανέρχοναι περίπου στο 57 % του πληθυσμού).
  • Η ύπαρξη-παρουσία της Ελληνοκαθολικής Ουκρανικής Εκκλησίας (UGCC) δεν πρέπει να θεωρείται ως αντιμαχόμενη τις άλλες Εκκλησίες, αλλά μόνον ως πόθος εγγύτητας με αυτές, προκειμένου να επιτευχθεί η αμοιβαία κατανόηση. Αναφερόμενος στον προκάτοχό του, τον Καρδινάλιο Lubomyr Husar, ο Schevchuk είπε η UGCC μετέφερε την έδρα του από το Lviv στο Κίεβο, «όχι για να εναντιωθεί σε κάποιον, αλλά για να είναι με κάποιον». Γι΄ αυτό τον λόγο ακριβώς, ο Μείζων Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τους τρεις κλάδους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας:
  •  την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας-Πατριαρχείου Μόσχας, 
  •  την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας- Πατριαρχείου Κιέβου 
  • και την Αυτοκέφαλη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

"Η εκκλησιαστική πορεία μας, ο τρόπος με τον οποίον θα επικοινωνούμε μαζί τους - είπε - θα σημειώνουν πρόοδο προς την κατεύθυνση εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργασίας."

Ο νέος επικεφαλής της UGCC υπενθύμισε τη συμμετοχή του - λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο η οποία οδήγησε στην εκλογή του - σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Würzburg της Γερμανίας, με σκοπό την ενίσχυση των εμπερίστατων Εκκλησιών. Κατά τις εργασίες, είπε, κλήθηκε να προστεί σε θεία Λειτουργία σύμφωνα με το λειτουργικό τυπικό της Εκκλησίας του.

Σε συζήτηση δε στρογγυλής τραπέζης (κατά την οποίαν έλαβε επίσης τον λόγο και ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Καρδινάλιος Kurt Koch), ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Alfeyev, Προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, δήλωσε ότι υφίσταται ανάγκη «στρατηγικής συμμαχίας» μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Καθολικής Εκκλησίας. Κανείς δεν επιθυμεί την σύγχυση, ούτε και διακατέχεται κανείς από την βούληση να καθυποτάξει άλλον, αλλά ζητείται η ευκαιρία για να υπερασπισθούμε όλοι μαζί τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μείζων Αρχιεπίσκοπος Κιέβου-Halyč αναφέρθηκε σε απόσπασμα της παρεμβάσεως του Μητροπολίτου Ιλαρίωνα στο συνέδριο του Würzburg: "Εμείς δεν θα πρέπει να αγωνιζόμεθα κατά του Ισλάμ στην Ευρώπη, αλλά για την στήριξη της δυνάμεως του χριστιανισμού, για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, για τις αξίες που πρόσφερε η Εκκλησία του Χριστού στον σύγχρονο άνθρωπο ήδη από την εποχή των αποστόλων".

Υπενθύμισε επίσης πως, στον χαιρετισμό που του απέστειλε μετά την εκλογή του, ο Ιλαρίων προσκαλεί τους ελληνοκαθολικούς στην από κοινού οικοδομή της ουκρανικής κοινωνίας σύμφωνα προς τις χριστιανικές αξίες, «που θεωρούνται ιερές από τις παραδόσεις των Εκκλησιών τους". Πράγματι, στο μήνυμα που απεστάλη προς τον Schevchuk για την ενθρόνισή του, (η οποία έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στο Κίεβο), ο εκπρόσωπος της Μόσχας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ρώσοι Ορθόδοξοι και οι Ουκρανοί Καθολικοί θα μπορέσουν, προς χάρη της ευημερίας και της προόδου του ουκρανικού λαού, να «επιλύσουν σταδιακά τα αιχμηρά και επώδυνα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των ετών».

 Το Πατριαρχείο Μόσχας είναι "έτοιμο να αναπτύξει εποικοδομητικό διάλογο με την ουκρανική Καθολική Εκκλησία», αποσκοπώντας στην υπέρβαση των υφιστάμενων δυσκολιών. ________________________________________