Στατιστική
OS: Linux t
PHP: 5.3.10-1ubuntu3.13
MySQL: 5.5.28-0ubuntu0.12.04.3
Ώρα: 16:45
Μέλη: 3
Επιτυχία: 1653311
Νέα: 1737
Σύνδεσμοι: 31

 

Αρχική

Ολόγος του Επισκόπου Π άσχα 2011   Εκτύπωση  Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Αξιολόγηση χρήστη:starstarstarstarstar / 1
Λιγότερο Περισσότερο

Ο Επίσκοπος κηρύττει

στις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδος

Κυριακή των Βαίων 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ  17.4.2011

 

Eξι μέρες πριν από το Πάσχα o Ιησούς βρέθηκε στη Βηθανία στο σπίτι του Λάζαρου. Εδώ δέχτηκε αυθόρμητη φιλοξενία. Η Μαρία, η αδελφή του Λαζάρου, πήρε άρωμα, άλειψε τα πόδια του Ιησού και τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Ήταν μια πράξη αγάπης και αφοσίωσης. Το μύρο επίσης είχε και συμβολικό χαρακτήρα. Το χρησιμοποιούσαν για να αλείβουν τους νεκρούς. Έτσι η Μαρία προαναγγέλλει μ' αυτό τρόπο το θάνατο του Κυρίου.

Από την άλλη μεριά, η αντίδραση του Ιούδα ήταν περίεργη. Αγανάκτησε, γιατί δόθηκαν τόσα λεφτά για το μύρο (300 δηνάρια) και δε δόθηκαν στους φτωχούς. Η απάντηση του Κυρίου είναι αποστομωτική για τον Ιούδα: «Άφησε την. Έχει φυλάξει το μύρο για την ημέρα του ενταφιασμού μου. Άλλωστε τους φτωχούς τους έχετε καθημερινά μαζί σας. Εμένα όμως δε θα με έχετε πάντα». Με τα λόγια αυτά ο Κύριος μας δίδαξε, πως δέχεται να του προσφέρουμε την αγάπη μας. Όχι, γιατί αυτός τη χρειάζεται, αλλά γιατί δείχνει τη δική μας ευγνωμοσύνη για τις τόσες ευεργεσίες που μας προσφέρει από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος. Δέχεται να του προσφέρουμε την αγάπη μας στο πρόσωπο των αδελφών μας, των αναγκεμένων συνανθρώπων μας γιατί αυτοί την χρειάζονται.

Την επόμενη μέρα ερχόταν ο Κύριος με τους μαθητές στα Ιεροσόλυμα για γιορτάσουν το Πάσχα. Ο κόσμος έτρεξε να τον προϋπαντήσει, άνθρωποι κρατούσαν στα χέρια τους κλαδιά από φοινικιές και φώναζαν όλοι με μια φωνή: « Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλέας του Ισραήλ».

Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στην αγία πόλη της Ιερουσαλήμ καθισμένος πάνω σ' ένα πουλάρι. Έρχεται για να ελευθερώσει τα έθνη, τους ειδωλολάτρες από το σκοτισμό του λογικού, δηλ. από  την αμαρτία, που είχε κυριεύσει και κατακυριεύει ακόμα σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους.

«Ωσαννά» σημαίνει στα εβραϊκά «σώσε μας». Η Εκκλησία επαναλαμβάνει τη θριαμβευτική αυτή κραυγή, που αναφωνούσε ο εβραϊκός λαός στον Μεσσία Ιησού κατά την είσοδο του στα Ιεροσόλυμα, λίγο πριν από το μαρτυρικό πάθος του. Η κραυγή αυτή έγινε λειτουργικός ύμνος σε κάθε Θεία Λειτουργία πριν την καθαγίαση των τιμίων δώρων του άρτου και του οίνου σε σώμα και αίμα του Χριστού: Αγιος, Αγιος, Αγιος, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, Ωσαννά ο εν τοις υψίστοις» ψάλλουμε.  

«Ευλογημένος ο ερχόμενος». Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Χριστός είναι ο Μεσσίας, που όλοι τον περίμεναν.

«Εν ονόματι Κυρίου». Υποδέχονται τον Χριστό, γιατί τον έχει στείλει ο Θεός.

«Ο βασιλεύς του Ισραήλ». Είναι ο παντοδύναμος βασιλέας του κόσμου, ο παντοκράτορας Θεός. Έρχεται να βασιλεύσει με την αγάπη του μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Δεν είναι κοσμικός βασιλέας. Η εξουσία του δεν είναι αυτού του κόσμου.

Σήμερα Κυριακή των Βαΐων η Εκκλησία μας πανηγυρίζει.  Ο Κύριος φανέρωσε δημόσια και σ' όλο τον κόσμο ότι είναι ο αληθινός Μεσσίας, ο Σωτήρας του κόσμου. Δεν εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα για να καθίσει σε θρόνο αυτοκρατορικό, αλλά πορεύεται προς το Γολγοθά. Με το πάθος και τη σταύρωση του θα φορέσει το βασιλικό ακάνθινο στεφάνι.

Από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων αρχίζουν οι ωραίες και κατανυκτικές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η Εκκλησία με τους θαυμάσιους και ζωντανούς ύμνους, μας παρουσιάζει τα σεπτά Πάθη του Κυρίου μας. Από μας εξαρτάται να παρακολουθήσουμε τις ιερές Ακολουθίες με ησυχία, σεβασμό και ευλάβεια. Να βρισκόμαστε κάθε βράδυ στην εκκλησία. Έτσι θα μας αξιώσει ο Χριστός να τον αισθανθούμε πολύ κοντά μας, να τον ακολουθήσουμε στο μαρτύριο του Γολγοθά και να γίνουμε αληθινοί μάρτυρες της Αναστάσεως του.

     Με το Ωσαννά οι Χριστιανοί ζητωκραυγάζουμε τον Ιησού ως  Θεό, ως πνευματικό ελευθερωτή από το βαρύ ζυγό της δουλείας της αμαρτίας, των σκοτεινών δυνάμεων του κακού, που οδηγούν στο θάνατο της ψυχής.

Ηρθε, έρχεται και θα είναι πάντα ο ερχόμενος ανάμεσα μας, στην προσωπική ζωή του καθένα και της καθεμιάς από εμάς.

Μακάρι, αδελφοί μου, ο καθένας μας, σήμερα  Κυριακή των Βαΐων, αλλά και κάθε μέρα, να υποδέχεται με αυτό τον τρόπο τον ερχομό του Κυρίου. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας διηγείται πως και τα μικρά παιδιά φώναζαν με ενθουσιασμό: «Ωσαννά, στον υιό του Δαυίδ». Ο Κύριος δέχτηκε τον αθώο ύμνο τους και απάντησε στους Γραμματείς και τους Φαρισαίους: «Δεν διαβάσατε ποτέ ότι από το στόμα των νηπίων και εκείνων που θηλάζουν θα φτιάξω τον τέλειο ύμνο»;

Το κάθε παιδί μπορεί και σήμερα με αγάπη και καλή καρδιά να υποδέχεται το Βασιλέα της δόξας, τον Κύριο Ιησού Χριστό.Και αυτό θα γίνει με την καλή χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών κυρίως από τους γονείς και από τους κατηχητές της ενορίας, οι οποίοι καλούνται να τους  μεταδώσουν την πίστη και την αγάπη για τον Χριστό Βασιλέα.

    Μακάρι και το δικό μας Ωσαννά  να είναι γνήσιο και αυθεντικό, να  εκφράζει τη βαθειά μας πίστη στο Θεϊκό πρόσωπο του και στο απολυτρωτικό του έργο, και να συνοδεύεται από τα καλά μας έργα που  ανταποκρίνονται στις άγιες εντολές του.  Αμην.

 

+ Δημήτριος