Στατιστική
OS: Linux t
PHP: 5.3.10-1ubuntu3.13
MySQL: 5.5.28-0ubuntu0.12.04.3
Ώρα: 08:06
Μέλη: 3
Επιτυχία: 1654750
Νέα: 1737
Σύνδεσμοι: 31

 

Αρχική

Ο Επίσκοπος κηρύττει (4)   Εκτύπωση  Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Αξιολόγηση χρήστη:starstarstarstarstar / 2
Λιγότερο Περισσότερο

Ο Επίσκοπος κηρύττει  (4) Πάσχα 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ -  Ακολουθία του Ευχελαίου

Όλοι είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου πάνω στη γη, γι’ αυτό και συνεχώς προσευχόμαστε και παρακαλούμε τον Θεό υπέρ της δικής μας  υγείας και μακροημέρευσης, των συγγενών, γνωστών και φίλων.

Όμως, όλοι  είμαστε εξίσου απόλυτα πεπεισμένοι, μικροί και μεγάλοι, νέοι και ηλικιωμένοι, ότι η ασθένεια είναι αναπόφευκτα παρούσα στη ζωή μας, αλλά  και ότι κάποια στιγμή θα κοπεί το νήμα της επίγειας ζωής μας. Είμαστε όλοι ανθρώπινα πλάσματα γήινα, θνητά και φθαρτά, και όσο τα χρόνια περνάνε οι δυνάμεις μάς εγκαταλείπουν, εξασθενούν, η υγεία μας κλονίζεται. Μέσα στο δυσβάστακτο συχνά σωματικό πόνο που προκαλεί κάθε σοβαρή αρρώστια, αλλά και το βάρος της ηλικίας, έχουμε ανάγκη να στηριχθούμε στην πίστη και να μη χάσουμε την ελπίδα στον Θεό, στα χέρια του οποίου είναι η ζωή μας. Ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος  γνώρισε το σωματικό πόνο με τα πάθη του και τη σταύρωση του, είναι ο κατ’ εξοχήν ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών.  

Εκτός της σωματικής ασθένειας, μας συνοδεύει συχνά και η κλονισμένη ψυχική μας υγεία. Ο άνθρωπος είναι ύπαρξη ψυχοσωματική, γι’ αυτό η ασθένεια της ψυχής επηρεάζει το σώμα και η ασθένεια του σώματος επηρεάζει την ψυχή, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που το σώμα υποφέρει, ως θνητό και φθαρτό, αλλά η ψυχή είναι υγιής.

Η αρρώστια λοιπόν είναι μια οδυνηρή  κατάσταση στον άνθρωπο. Ο ίδιος ο Χριστός  εξηγεί ότι αυτό οφείλεται  στην αμαρτία που ήλθε στον κόσμο, μετά την πτώση των πρωτοπλάστων. Δεν έπλασε δηλαδή ο Θεός τον άνθρωπο για να αρρωσταίνει, αλλά να ζει με υγεία ψυχής και σώματος. Ωστόσο όλοι, ως απόγονοι του Αδάμ, περνούμε ασθένειες μικρές ή μεγάλες, σύντομες ή μακροχρόνιες, ιάσιμες ή ανίατες, γιατί η ανθρώπινη φύση μας αρρώστησε.  Η αμαρτία, ως ασθένεια, αναφέρεται και στην ψυχή και στο σώμα.  Οι σωματικές και ψυχικές ασθένειες είναι αναπόφευκτες στον άνθρωπο.

Η Εκκλησία ως μητέρα ενδιαφέρεται για τα παιδιά της. Με διάφορα μέσα προσπαθεί να τα θεραπεύσει, για να έχουν χαρά και να δοξολογούν τον Κύριό τους. Ένας από τους τρόπους θεραπείας που μας προσφέρει, είναι το μυστήριο του Ευχελαίου.

 

Το μυστήριο αυτό αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, από τον απόστολο Ιάκωβο που λέει: «Είναι κάποιος από σας άρρωστος ; Να προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας να προσευχηθούν για αυτόν και να τον αλείψουν με λάδι, επικαλούμενοι το όνομα του Κυρίου. Και η προσευχή που γίνεται με πίστη θα σώσει τον άρρωστο. Ο Κύριος θα τον κάνει καλά. Κι αν έχει κάνει αμαρτίες θα του τις συγχωρήσει» (Ιακ.5,14-15).  

Το μυστήριο του Ευχελαίου τελείται από τους ιερείς για τους αρρώστους που πάσχουν από ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και ζητούν τη θεραπεία από το Θεό. Τελείται στο σπίτι ή στο ναό, οποιαδήποτε μέρα του χρόνου και πάντα τη Μεγάλη Τετάρτη για καλύτερη προετοιμασία για τη Μεγάλη Πέμπτη που είναι μια σημαντική μέρα, γιατί τότε η Εκκλησία επιτελεί τα άγια και σωτήρια και φρικτά πάθη του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Η Εκκλησία με το μυστήριο του Ευχελαίου, όπως και με όλα τα μυστήρια, θεραπεύει ολόκληρο τον άνθρωπο, την ψυχή και το σώμα του. Στο μυστήριο του Ευχελαίου χρειάζεται να προσερχόμαστε με διάθεση μετάνοιας, ώστε να ενεργήσει η χάρη του Θεού που θεραπεύει. Να συναισθανθούμε ότι η λανθασμένη ζωή μας, δηλαδή ο τρόπος που ζούμε, που διαφέρει από αυτόν που μας καλεί ο Κύριος να ζήσουμε, είναι η αιτία των ψυχικών και σωματικών ασθενειών μας.

Η διάθεση ν’ αλλάξουμε αυτό το λανθασμένο αμαρτωλό τρόπο και να ζήσουμε σύμφωνα με τις εντολές του Θεού είναι η αρχή της θεραπείας μας. Τα μυστήρια, όπως και το μυστήριο του Ευχελαίου, δεν ενεργούν μαγικά και αυτόματα. Η αγιαστική και θεραπευτική τους χάρη επιτυγχάνεται όταν συμβάλουμε κι εμείς. Χωρίς την κατάθεση της δικής μας θέλησης, που εκφράζεται με πράξη, η χάρη μένει χωρίς ενέργεια.  

Η συγχώρεση των αμαρτιών, που παρέχεται στο μυστήριο του Ευχελαίου, δεν αναφέρεται στα αμαρτήματα που γνωρίζουμε και δεν εξομολογούμαστε, αλλά σε όσα μικρά ξεχάσαμε ή αγνοούμε. Γιατί κανένα μυστήριο της Εκκλησίας δεν αναιρεί το άλλο, αλλά το ένα συμπληρώνει το άλλο μέσα στο μεγάλο μυστήριο της Εκκλησίας που είναι το σώμα του ζώντος Κυρίου Ιησού Χριστού.

Η αγάπη του μεγάλου Θεού μας, που εκφράστηκε κυρίως με τη θυσία του Υιού Του «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας», φανερώνεται και με το μυστήριο του αγίου Ευχελαίου. Μας δίδει τη δυνατότητα της θεραπείας των ψυχικών και σωματικών ασθενειών μας, καλώντας μας να ζήσουμε ως τέκνα νέας ζωής, ζωής σταυρικής και αναστάσιμης.  Αμήν.                                                                                                                      +           +Δημήτριος