Στατιστική
OS: Linux t
PHP: 5.3.10-1ubuntu3.13
MySQL: 5.5.28-0ubuntu0.12.04.3
Ώρα: 23:35
Μέλη: 3
Επιτυχία: 1657132
Νέα: 1737
Σύνδεσμοι: 31

 

Αρχική

Εκδήλωση για τα 150 χρόνια 20011   Εκτύπωση  Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Αξιολόγηση χρήστη:starstarstarstarstar / 2
Λιγότερο Περισσότερο

 

Ιερός Καθολικός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών

Εκδήλωση για τα 150 χρόνια πνευματικής και κοινωνικής παρουσίας

1861 – 2011

 

ΘΡΗΝΟΙ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ

 

Πατήσετε  εδώ

 

Το 2011 είναι η χρονιά κατά την οποία ο Ιερός Καθολικός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών γιορτάζει πνευματικά το Ιωβηλαίο του. 150 χρόνια έχουν περάσει από τότε που τοποθετήθηκε ο «Θεμέλιος Λίθος» του ναού το 1861. Τότε που το σουλτανικό φιρμάνι επέτρεψε στους Καθολικούς των Γιαννιτσών να χτίσουν την εκκλησία τους οργανώνοντας πνευματικά και κοινωνικά την ενοριακή ζωή του χριστιανικού Καθολικού πληθυσμού της πόλης των Γιαννιτσών, η οποία είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος, όπου υπάρχει ανατολική καθολική κοινότητα.

Την 15η Απριλίου τρέχ. έτους, με την ευκαιρία της Ιωβηλαίας επετείου ο Εφημέριος του ναού και οι ενορίτες διοργάνωσαν θρησκευτική εκδήλωση δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ενορίτες αλλά και σε πλήθος Γιαννιτσωτών να βιώσουν μία διαφορετική βραδιά μοναδικής κατανυκτικής ατμόσφαιρας. Μια βραδιά που ήταν αφιερωμένη στον ιερό ποιητικό λόγο της Αγίας Γραφής · μια μουσικοθεατρική παράσταση την οποία επιμελήθηκε κι επεξεργάσθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 και μουσικός δημιουργός Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, βασισμένη σε αποσπάσματα των Θρήνων του Ιερεμία και σε Εκκλησιαστικούς Ύμνους των Παθών. Όπως επεσήμανε και ο Επίσκοπος της Καθολικής Εξαρχίας Σεβασμιώτατος Δημήτριος στην επιστολή- χαιρετισμό του που διαβάστηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης από τον π. Γεώργιο Σαργολόγο, η θρησκευτική αυτή εκδήλωση αποτελεί «ουσιαστική πνευματική προετοιμασία» για τις Άγιες ημέρες που ακολούθησαν αλλά και «ένταξη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων» για την Ιωβηλαία επέτειο.

 

 

            Την εκδήλωση προλόγισε ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης π. Ευτύχιος Ρούσσος, ο οποίος καλοσωρίζοντας επισήμους και  κοινό, στο οποίο παρευρίσκοντο πιστοί τριών χριστιανικών ομολογιών: Καθολικών, Ορθοδόξων και Ευαγγελικών, «όλοι παιδιά του ίδιου Θεού, άρχισε την ομιλία του με τα λόγια του Ψαλμού «Πόσο ωραίο και πόσο ευχάριστο είναι να ζουν τα αδέρφια αγαπημένα». Στη συνέχεια διάβασε απόσπασμα από το ιστορικό βιβλίο που έγραψε και επιμελήθηκε ο π. Μιχαήλ Πρίντεζης, ο επί 24 χρόνια εφημέριος της ενορίας, απόσπασμα που περιέγραφε τα της ημέρας της θεμελίωσης του ιερού ναού, δανειζόμενος την πένα των π.π. Λαζαριστών της εποχής, όπως αυτά είναι καταγεγραμμένα στα «Χρονικά» τους (“Annales”: πολύτομη έντυπη παρουσίαση της ιδιόχειρης τότε  αλληλογραφίας των ανά την υφήλιο  «Ιερέων της Αποστολής» με το Γενικό Ηγουμενείο τους στην  Γαλλία),      

 

Έπειτα δόθηκε ο λόγος στους καλλιτέχνες μουσικούς και ηθοποιούς, οι οποίοι χάρισαν στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Με την συνοδεία  ποντιακής λύρας, αρχαιοελληνικής, φυσαρμόνικας, σαντούρι και κρουστών, παρουσίασανν τους ΘΡΗΝΟΥΣ  ΚΑΙ ΥΜΝΟΥΣ, οι οποίοι, όπως είναι επεξεργασμένοι δραματουργικά και μουσικά, με λιτό και απέριττο δραματουργικό τρόπο, ακούγονται  ωσάν σύγχρονη προσέγγιση  και μύηση στον λόγο της Μεγάλης Ποίησης της Αγίας Γραφής. Το φως των κεριών και της «ακοίμητης φλόγας» του ιερού, οι αναγνώσεις, οι μουσικές και οι ψαλμοί δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας που δεν άφησε ασυγκίνητο το κοινό, το οποίο με βαθιά κατάνυξη συνόδεψε τον τελευταίο ύμνο που ακούστηκε και δεν ήταν άλλος από το Εγκώμιο «Ω, Γλυκύ μου Έαρ».

 

            Την θρησκευτική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ο πρώην δήμαρχος Γιαννιτσών Νίκος Παπανικολάου, η αντιδήμαρχος Κατερίνα Ρουσοπούλου, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Καράμπελα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας και δημοτικοί σύμβουλοι.

            Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο πρεσβυτέριο.   

 

 

 Γαβριέλλα Σαμψωνίδου