Στατιστική
OS: Linux t
PHP: 5.3.10-1ubuntu3.13
MySQL: 5.5.28-0ubuntu0.12.04.3
Ώρα: 22:14
Μέλη: 3
Επιτυχία: 1654565
Νέα: 1737
Σύνδεσμοι: 31

 

Αρχική

Αρχιεπ. Λεοπόλεως Ουκρανίας   Εκτύπωση  Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Αξιολόγηση χρήστη:starstarstarstarstar / 0
Λιγότερο Περισσότερο

Χαιρετισμός του επισκόπου Δημητρίου προς τον Σεβασμιότατο

IHOR VOZNHAK Αρχιεπίσκοπο Λεοπόλεως Ουκρανίας

Πατήσετε εδώ

 (15 Μαΐου 2011).

 

Kristòs  voskrés !

 

Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Λεοπόλεως, Κύριε IHOR VOZNHAK,

 

Σας καλωσορίζω στην Αποστολική  Εξαρχία των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος και στον περίλαμπρο αυτό καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος. Η επίσκεψη σας είναι για όλους εμάς και ιδιαίτερα για την Κοινότητα των Ουκρανών πιστών αιτία μεγάλης τιμής, χαράς και ευλογίας.

 

Η παρουσία σας ανάμεσα μας ανανεώνει και στερεώνει ακόμα περισσότερο τους ήδη υπάρχοντας στενούς αδελφικούς  δεσμούς εκκλησιακής  κοινωνίας της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας με την ιστορική και μαρτυρική Ελληνοκαθολική Ουκρανική Εκκλησία. Στο πρόσωπο σας η Κοινότητα των Καθολικών Ουκρανών πιστών βλέπει  την Μητέρα Εκκλησία τους, η οποία τους ακολουθεί και τους στηρίζει με αμέριστη αγάπη και ποιμαντική μέριμνα.

 

Πριν από είκοσι  σχεδόν χρόνια, η Αγία Έδρα και ο Μακαριότατος προκαθήμενος της Εκκλησίας σας Lubomyr Husar μας εμπιστεύθηκαν την ποιμαντική φροντίδα των εδώ Καθολικών Ουκρανών Μεταναστών. Με τη συνεχή πατρική συμπαράσταση του, ο προκάτοχος μου,  Σεβασμιότατος Γρατιανουπόλεως κ. Ανάργυρος,  οι ιερείς της Εξαρχίας και  εγώ σήμερα ο ίδιος αγκαλιάσαμε πρόθυμα και αδελφικά τους  Ουκρανούς  πιστούς μας, ώστε να αισθάνονται ότι ευρίσκονται στο  σπίτι τους. Την Εκκλησία τους αναζητούν  οι Μετανάστες χριστιανοί όταν φθάνουν σε μια ξένη χώρα.

 

 

Σήμερα η Ουκρανική μας Κοινότητα είναι  πλέον ζωντανή και καλά οργανωμένη. Στο  μεταξύ άλλοι επέστρεψαν στην Ουκρανία, άλλοι ήλθαν, και ορισμένοι εγκαταστάθηκαν πλέον μόνιμα. Πολλά από τα παιδιά τους φοιτούν και στα Ελληνικά δημόσια σχολεία και διαπρέπουν.

 

Η λαμπρή επίσης Κρύπτη του Ναού, αληθινό κόσμημα,  αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, αποτελεί το κέντρο των λειτουργικών συνάξεων της Κοινότητας των Ουκρανών. Είναι υποδειγματική η συμμετοχή στα μυστήρια και η ευλάβεια των πιστών. Η παρουσία των ιερέων πατέρων Lubomyr Datsiv και Taras Kohut, - από την εκκλησιαστική επαρχία Sambir – Drohobych -   μαζί με μια δραστήρια ομάδα συνεργατών λαϊκών, που αποτελούν το ποιμαντικό και οικονομικό συμβούλιο τους,  όπως και η παρουσία των Βασιλειανών αδελφών μοναχών εργάζονται όλοι ακούραστοι με ζήλο και αφοσίωση, εμψυχώνουν τους πιστούς  και φροντίζουν για την κατηχητική μόρφωση της νεολαίας. Η καλλίφωνη χορωδία συνοδεύει τις λειτουργικές συνάξεις.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες, μαζί με την άξια διευθύντρια και τους διδασκάλους  του ουκρανικού Σχολείου, που φιλοξενούμε εδώ στην έδρα της Επισκοπής,  ζωντανεύουν τη δραστηριότητα της  Ουκρανικής Κοινότητας.  Εκτός όμως από  τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, οι συχνές πολιτιστικές, καλλιτεχνικές  και μορφωτικές πρωτοβουλίες της Κοινότητας συμβάλλουν στο να διατηρούν οι πιστοί  τους εθνικούς δεσμούς, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας τους.

 

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω και να ευχαριστήσω την Ουκρανική Πρεσβεία στην Αθήνα για τη συμπαράσταση της. Η συχνή παρουσία του κυρίου πρέσβη και των συνεργατών του ανάμεσα μας μαρτυρεί  το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ουκρανικής Πολιτείας για την Εξαρχία και την Κοινότητα των πιστών.

 

Αναμφίβολα πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ στην Ελλάδα οι Μετανάστες, ιδιαίτερα σήμερα, όπου η Ελλάδα διέρχεται σοβαρότατη οικονομική κρίση, η οποία πλήττει άμεσα ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Δυσκολίες για άδεια παραμονής, ανεύρεση εργασίας, δυσκολίες  κοινωνικής ασφάλειας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.  Αγωνία για το μέλλον κατέχει και τους Ουκρανούς αδελφούς μας στη χώρα μας. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να εξέλθει η χώρα από αυτή την κρίση. Προβλήματα όμως και οικογενειακά καθότι οι περισσότερες οικογένειες είναι αναγκασμένες να ζουν μακριά, εφόσον άλλα μέλη  ζουν και εργάζονται εδώ και άλλα στην Ουκρανία. Η Καθολική Εκκλησία εδώ και στην Ουκρανία  είναι το μόνο στήριγμα της ενότητας των οικογενειών αυτών.

Γι’ αυτό και η στενή συνεργασία της Εκκλησίας της προέλευσης και της τοπικής Εκκλησίας  της Μετανάστευσης είναι απολύτως αναγκαία. Θεωρούμε την επίσκεψη σας  εγγύηση  της  ποιμαντικής κοινής ευθύνης μας, συνεργασίας και  ελπίδας για το μέλλον.

 

Σας παρακαλώ, τέλος, να διαβιβάσετε προς τον Μακαριότατο Μείζονα  Αρχιεπίσκοπο Sviatoslav, νέον προκαθήμενο της Καθολικής Ουκρανικής Εκκλησίας, - ο οποίος συνέβαλε από την αρχή της ιερατικής διακονίας του στη συγκρότηση της εδώ Ουκρανικής Κοινότητας - , τις θερμές ευχές και τη διαβεβαίωση των προσευχών μας για την επιτυχή εκπλήρωση της υψηλής ιερής αποστολής του. Τις θερμές ευχές και προσευχές μας επίσης προς τον Μακαριότατο πρώην Μείζονα Αρχιεπίσκοπο Lubomyr Husar, ο οποίος μαζί με τον προκάτοχο μου,  Σεβασμιότατο Γρατιανουπόλεως κ. Ανάργυρο, ίδρυσαν την Ουκρανική αυτή Κοινότητα στην Αθήνα.

 

Σεβασμιότατε,  επιτρέψατε μου ως αναμνηστικό της επίσκεψης σας να σας προσφέρω την πολύτιμη αυτή εικόνα του Μεγάλου Αρχιερέα Χριστού, του οποίου τη θεία ευλογία επικαλούμεθα ώστε να σας διατηρεί εν ειρήνη, σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας. Εις πολλά έτη Δέσποτα !